Historik

Trollhättans Sångargille

Trollhättans Sångargille under 40 år

En kort jubileums-presentation

Trollhättan Sångargille startade 1970 då damkören Harmoni beslutade sig för att omforma sig till blandad kör och repertoaren skulle bestå av lättsjungna och populära melodier. Dirigenter genom åren har varit: Erik Frendberg, Lars Dahlén, Pär Berlin, Morgan Funewall och Paavo Saapunki. Efter Paavos tragiska bortgång 2003 vikarierade Cecilia Hermansson ca ett halvår innan Hiba Becarevic kom in som vår ordinarie dirigent. Dock hittade hon kärleken i Australien och ny dirigent blev då Silvia Ahonen. Efter något år lockade nya utmaningar hemma i Finland varpå vår nuvarande körledare Marie Wennberg engagerades som dirigent och musikalisk ledare.

Kören har under årens lopp utvecklats till att bli en profan kör med bred repertoar, allt från svängig, lättare stil, till mer krävande musikstycken med svåra arrangemang och vi sjunger gärna sånger och visor av folkmusikkaraktär både från Sverige och utlandet. Medlemmarna har under åren bestått av människor i varierande åldrar och som så många andra blandade körer har vi haft svårt att rekrytera till manliga stämmorna. För närvarande har kören ett 25-tal medlemmar. Varje onsdag, höst som vår, träffas kören för repetition och trevlig samvaro kl. 19-21 i Lextorpskyrkans musikrum. Vi har där förmånen att få nyttja fin repetitionslokal och kören brukar också här medverka vid olika evenemang såsom valborgsmässofirande och vissa musikgudstjänster.

Verksamheten under de gångna åren har varit mycket växlande. Vi har varje år försökt ha en stor konsert med någon form av tema och även med lite inslag av ”skådespeleri” och dans t.ex. ”Jorden runt på 80 minuter” (sånger från alla världsdelar), ”Naturligt-vis-aha” (naturlyrik), ”Krogafton på Hamnmagasinet, ”El Arriero” (latinamerikanska sånger) samt några kafé-kvällar. Jubileumskonserter vart femte år har självklart blivit mer speciella än ”vanliga” temakonserter. Kören har gjort framträdanden i Trollhättan med omnejd såsom kolmilans tändande på Hunneberg, julkonserter i Trollhättans kyrka tillsammans med andra körer , friluftsteatern ”Mordet vid Lagge mosse” vid Bergagården på Hunneberg samt varit slottskör i Teater Harlekins uppsättning ”Nunc Stans” på Slottsön. Sångargillet sjunger alltid in våren på Valborgsmässoafton vilket på senare tid sker vid Lextorpskyrkan. Kören har medverkat i olika kommunala satsningar på kultur såsom kulturfestivaler, slussträffar, allsångsaftnar och även sjungit jul- och vårsånger på några servicehem.

Varje år har sångargillet arrangerat egna körhelger med olika inriktning, ledda av olika sångpedagoger, allt för att öka kunskapen inom körsång. Några exempel har varit Ljungskile Folkhögskola, Saltö utanför Strömstad, Vara folkhögskola och Metalls semesteranläggning utanför Färgelanda.Kören har även deltagit i koristkurser och körarrangemang anordnade av Svenska Körförbundet. Här kan nämnas några av de största och med flera hundra sångare: ”Jul, jul, Strålande jul” 3 år i rad med Monica Dominique, Rolf Björling och Erik Sedén i Trollhättans kyrka, Berndt Egerbladh på Hebeteatern, ”Lilla Paris” –93 i Vänersborg och ”Himlen inom” med Anders Nyberg. Delar av kören har också deltagit i andra arrangemang för körer bl.a. Körstämman i Skinnskatteberg, Fyrverkerifestivalen i Halmstad, Bellman på Haga i Stockholm och Toner för Miljoner m.fl. Det internationella utbytet har varit resor till Danmark, Finland och Norge samt en körresa till Prag. ”Skärgårdskoret fra Tönsberg” har även gästat oss och medverkat vid vår konsert då vi firade 20-årsjubileum på Hebeteatern.

Vår största konsert, i samarbete med Musik i Väst, var Beatlesgalan på ett fullsatt Älvhögsborg. Premiären var förlagd till Trollhättan och därefter tog andra körer över. Det var en Beatlesturné över Västsverige som blev otroligt populär. Som slutkläm framförde samtliga körer Beatleskonserten i Lisebergshallen i Göteborg. Fantastiskt duktig solist var Peter Lundblad. Friidrottsevenemanget IDAG-galan –94 på Ullevi i Göteborg , där vi medverkade, blev inledningen till nästa stora framträdande, nämligen vid VM i Friidrott. På invigningen den 4 augusti –95 på Nya Ullevi fick 3100 körsångare sjunga och göra rörelser.

Många fler framträdanden har förstås genomförts så den här historiken är bara ett axplock ur körens verksamhet sedan starten 1970.

Evert Johansson & Krister Fruberg 2010

Cantare

necesse est!